constallation
Textile works for waiting area, Karolinska University Hospital.
Commissioned by Stockholm Country Council 2018, 2019.

(From "The Art of the Karolinska University Hospital Solna" Swedish)

“Stjärnor och människor” 

Att titta upp mot de tindrande stjärnorna på himlavalvet har människan gjort sedan urminnes tider. I modern tid har vi i västvärlden fått veta att den synbara variationen av storlek visar att stjärnorna befinner sig på olika avstånd från jorden. Historiskt sett är denna insikt ganska ny, bara omkring 500 år. I andra delar av världen var detta känt långt tidigare.
     Vår egen himlakropp, jordklotet, visade sig vara det som rörde sig medan himlavalvet höll sig stilla. Stjärnskådarnas studier kunde tjäna som stöd för sjömän på havet och som kalender vid planering av jordbrukets olika faser.
     De här kunskaperna är utgångspunkt i de tre verken av Kazuyo Nomura. Det första verket utgörs av 12 cirkulära ”månads”-plattor. Genom perforeringarna löper en tråd som bildar ett nytt mönster baserat på stjärntecknens positioner. Året är 2050 och varje bild visar stjärnhimlen över Stockholm från januari till december. De ljusaste representerar sommarmånaderna. Astronomi och broderi.
Det andra verket i en annan del av korridoren består av färgstarka lådor perforerade och trådade med ett stjärntecken för varje låda: Cassiopeja, Lilla Björnen, Tvillingarna, Orion och några till.
Det tredje verket består av en sex meter bred mjukt böljande väv där betraktaren genom vertikala mörka och ljusa band kan följa ljusets skiftningar över ett år.